Natuurlijke boer worden

Boeren is het mooiste vak dat er is. Je mag werken met planten en dieren en mooie producten produceren om anderen te voeden. Je bent veel buiten aan het werk, voelt je verbonden met de natuur in je omgeving, ziet je dieren en planten groeien. En je bent eigen baas, neemt je eigen beslissingen, kunt lekker ondernemen. Althans… Al die dingen, daar zou het om moeten gaan… Maar kun je als boer nog wel zeggen dat je je verbonden voelt met de natuur, je dieren en je planten? Wanneer was de laatste keer dat je de tijd had en de moeite nam om te kijken, ruiken, proeven en voelen wat er groeit en bloeit in je omgeving? En heb je toen de tijd genomen om te bedenken wat die observaties betekenen voor je bedrijf?

Voel je je als boer min of meer gedwongen om op industriële manier voedsel te produceren en dieren te houden? Ben je nog wel zo veel buiten? Je bent immers veel bezig achter je computer, in de stal of schuur of op je trekker. En ben je als boer nog wel écht eigen baas?? Of wordt je bedrijf eigenlijk gestuurd door de wereldmarkt en de wetten van de overheid. Wanneer heb jij je als boer afgevraagd wat je wilt bereiken met je bedrijf. Is dat alleen die boterham die dagelijks op je bord ligt of wil je meer? Wat is dat méér voor jou eigenlijk, wat wil jij bereiken?

Als natuurlijke landbouwer werk je in en met de natuur, is het waarnemen en observeren van je natuurlijke omgeving je dagelijkse taak, breng je de kosten van je bedrijf omlaag en je ecologische voetafdruk kan teruggebracht worden tot nul. En dat terwijl je nog steeds heerlijk vers voedsel produceert waarmee je een goed inkomen verdient. Wat wil je nog meer?

Natuurlijke landbouwer worden is voor iedereen mogelijk, of je nu starter bent of al gevestigd als agrarisch ondernemer.

  • Starters hebben de mogelijkheid om ergens kleinschalig te beginnen door bijvoorbeeld een samenwerking aan te gaan met een landeigenaar en/of boer door bijvoorbeeld oogstbare kruiden te telen in akkerranden of eenden te houden op weidegronden waar een slakkenplaag heerst. Zelfs op een halve hectare eigen grond kun je al een klein voedselproductiebedrijf starten om jou en je naaste omgeving van voedsel te voorzien én jou en hen kosten te besparen (dat is ook verdienen!). En kijk eens in je omgeving naar stukken grond waar de gemeente voorlopig niets mee doet. Er zijn methodes om een stuk braakliggende grond binnen 1-2 jaar op een natuurlijke manier vruchtbaarder te maken. Dit kun je prima doen met eetbare gewassen, die je vervolgens kunt oogsten of zelf verkopen. Dit vraagt alleen wat lef, kennis van herstellende eetbare plantenrassen en een slim ontwerpje.
  • Agrarisch ondernemers die nu nog gangbaar of biologisch boeren maar graag naar natuurlijke landbouw overschakelen kunnen op een simpele manier beginnen met de omschakeling van monoculturen naar polyculturen. Een andere makkelijke eerste stap is het planten van bomen en struiken die extra voedsel produceren voor jou of je vee en/of die meer biodiversiteit aantrekken. Meer biodiversiteit heeft voor jou o.a. als voordeel dat vijanden van schadelijke insecten zich kunnen vestigen op jouw land, waardoor je daar minder last van hebt. Zo zijn er nog veel meer stappen mogelijk, waarvan sommige wat meer om handen hebben. Door je bedrijf meer te diversificeren loop je minder risico op plagen en ziektes, ben je beter aangepast op verschillende weersomstandigheden, kun je beter inspelen op wat de markt van je vraagt, trek je meer verschillende klanten aan en kun je vaak makkelijker samenwerking aangaan met andere ondernemers.

NLPA kan zowel starters als gevestigde agrarisch ondernemers op verschillende manier ondersteunen. Kijk hier voor meer informatie over onze diensten of neem contact op.