Cursus Omschakelen naar Natuurlijke Landbouw

Natuurlijke Landbouw Projecten en Stichting Van Akker naar Bos organiseren de cursus Omschakelen naar natuurlijke landbouw. In deze cursus krijg je de kennis en ervaring mee die nodig is om te schakelen naar of te starten met een eigen natuurlijke landbouwproject of -bedrijf. Dit kan een nieuw voedselbos zijn, of een bestaand boerenbedrijf met of zonder vee dat meer met de natuur wil gaan doen, groot- of kleinschalig maakt niet uit. De cursus is bedoeld om een basis te leggen van kennis en ervaring, en een stukje ‘weten wat je wilt en hoe je dat kunt aanpakken’. Er is een verdiepingscursus in de maak die vooral gericht zal zijn op het verdiepen van je kennis en het beheer van je natuurlijke landbouw project.

Inhoud van de cursus

In de cursus focussen we op drie aandachtsgebieden:

  • Het proces van omschakelen: Je leert in de cursus wat jouw visie te verwoorden op natuurlijke landbouw en werkt op basis daarvan aan een actieplan voor je project/bedrijf.
  • Een natuurlijk landbouwsysteem ontwerpen: Je krijgt theoretische en praktische informatie mee over het ontwerpen, inrichten, beheren van jouw stukje voedselproductie. Hierbij gebruiken we onder andere de principes van permacultuur, de herstellende landbouw methode van Mark Shepard en de natuurlijke landbouw methode van Masanobu Fukuoka.
  • Een verdienmodel voor jouw project of bedrijf: Je maakt een opzet voor je businessplan en we spreken door wat er nodig om dit plan te realiseren.

De theorie en praktijk brengen we over door te kijken bij anderen, oefeningen te doen, presentaties en filmpjes, huiswerk te maken en vooral ook door met elkaar te brainstormen. Een deel van de theorie staat van tevoren vast, de rest bepalen we samen op basis van waar jullie behoefte aan hebben. Onderwerpen die in de basiscursus aan bod komen zijn;

–        Jouw visie en missie voor natuurlijke landbouw

–        Agroecologie, agroforestry, herstellende landbouw, natuurlijke landbouw, permacultuur

–        Leren observeren, kijken, herkennen

–        Bodem

–        Ontwerpen, omgevingsanalyse

–        Rijenteelt, bosweides, natuurakkers en voedselbossen

–        Financiering van jouw project

–        Wie heb jij nodig om je plannen te realiseren? Hoe ga je draagvlak creëren?

–        Multifunctioneel denken

De cursus wordt gegeven door Kees van Veluw en Mariska Slot en enkele gastdocenten, zoals Lex Roeleveld, Mark Vonk en Louis Dolmans. We zullen ook enkele voorbeeldbedrijven bezoeken om inspiratie op te doen.

Onderwerpen die in een vervolg-/verdiepingscursus aan bod komen zijn; hardfruitteelt, successie van planten, paddenstoelenteelt, meerjarige groentes, bomen/struiken aanplanten, snoeien, onderhoud en beheer, kruidenteelt, kringlopen creëren, bloesem door het jaar heen, bijenhouderij, planten herkennen en eetbare planten.

Cursusdagen

De cursus bestaat uit 6 volle dagen met altijd een blok voor theorie, een blok voor ontwerp, een blok voor ervaring en een laatste blok dat vrij ingevuld wordt op basis van jullie behoeftes. De cursus vindt plaats op vrijdag en is één keer per maand. We starten om 10:00 uur en eindigen rond 16:30 uur. De cursusdata voor de eerste cursus in 2017 staan hieronder vermeld;

–        Vrijdag 6 januari 2017

–        Vrijdag 3 februari 2017

–        Vrijdag 3 maart 2017

–        Vrijdag 7 april 2017

–        Vrijdag 5 mei 2017

–        Vrijdag 2 juni 2017

Houdt er rekening mee dat je naast de cursusdagen ook huiswerkopdrachten zult krijgen, die je soms individueel en soms met een groepje uitvoert. Hiermee zul je ongeveer 4 uur per week bezig zijn tussen de cursusdagen door.

Locatie en kosten

De locatie voor de cursus zal per bijeenkomst verschillen, dit wordt deels bepaald door een eventueel bedrijfsbezoek dat op het programma staat, voor de andere dagen zoeken we een centrale locatie uit, met Wageningen als uitgangspunt. Voor de cursus betaal je € 450,- (excl BTW). Hier zit koffie en thee bij inbegrepen, en de lunch op de eerste cursusdag. In de groep kunnen we besluiten of we voor de volgende cursusdagen ook lunch regelen, maar dit zit niet bij de prijs inbegrepen.

Voor bestellen van de cursus ga naar Van Akker naar Bos.