Cursus Omschakelen naar Natuurlijke Landbouw

Uit inventarisatie die Stichting Van Akker Naar Bos heeft uitgevoerd onder een vijftigtal (toekomstige) natuurlijke landbouw ondernemers blijkt dat ze verschillende vragen hebben over, en obstakels op de weg zien naar, het opstarten van of omschakelen naar natuurlijke landbouw als bedrijfssysteem.

De belangrijkste vraag waar ondernemers Van Akker Naar Bos voor benaderen is de vraag: ‘Hoe schakel ik om? Ik wil niet meer produceren zoals ik het tot nu toe gedaan heb, ik wil het anders!’

Over het ontwerp van natuurlijke landbouw of permacultuur systemen zijn al vele boeken vol geschreven. De juiste plantensoorten bij elkaar zoeken en een indeling maken op basis van verschillende functionele zones kun je ook leren door een Permaculture Design Course (PDC) te volgen die op vele plekken in Nederland gegeven wordt. Met dit ontwerp leg je de basis voor je natuurlijke landbouw systeem. Als je op grotere schaal een landbouwsysteem in wilt richten zijn zaken als het verdelen van je oogst over het jaar, zodat je niet teveel werk tegelijk hebt, risicospreiding, markthoeveelheden van je product, efficiëntie in je werk enzovoorts ook allemaal belangrijk. En wanneer je al een landbouwbedrijf hebt dat je wilt omschakelen vergt het een uitgekiende meerjarenplanning hoe je langzaam om gaat schakelen met een optimale benutting van de middelen die je al hebt.

Over dit soort zaken zijn nog geen trainingen beschikbaar. Daarom organiseren Natuurlijke Landbouw Projecten en Stichting Van Akker naar Bos begin volgend jaar de eerste cursus op dit vlak: de cursus Omschakelen naar Natuurlijke Landbouw.

Zie jij nog meer knelpunten dan hierboven genoemd? Of loop je ergens tegenaan waar je hulp bij zoekt? Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *