Werkbezoek Partij voor de Dieren

Op 15 juli jl. zijn wij, beleidsmedewerkers van de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren, op werkbezoek gegaan bij initiatiefnemers die zich bezig houden met permacultuur en natuurinclusieve landbouw. Deze dag was georganiseerd door Mariska Slot die een fantastisch programma in elkaar had gedraaid en het zonnetje zorgde voor een heerlijke dag vol met inspirerende indrukken. Het doel van deze dag was om een indruk te krijgen van de ontwikkelingen binnen permacultuur en natuurinclusieve landbouw. Tevens wilden wij inzicht verwerven in de politieke kansen en belemmeringen waar initiatiefnemers in hun dagelijkse realiteit mee te maken krijgen…

Doornik Natuurakkers

Wij begonnen de dag in Bemmel waar Louis Dolmans ons op inspirerende wijze vertelde hoe hij zijn bijdrage heeft geleverd aan het herstellen van het landschap en de bodemkwaliteit. De intensieve landbouw heeft met zijn grootschaligheid, het gebruik van landbouwgif en kunstmest, de bodem uitgeput en een desastreuze impact gehad op de biodiversiteit. Prachtig om te zien hoe Louis stapsgewijs door observatie en het imiteren van de natuur in staat is om bodem en biodiversiteit te herstellen en tevens hoogwaardig voedsel te produceren.

Herenboeren

Hierna ging de reis verder naar Boxtel waar we de enthousiaste ondernemer, Geert van der Veer, spraken. Hij heeft ons zijn tien hectare land laten zien waar hij dieren houdt die de mogelijkheid hebben om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen. Varkens die de vrijheid hebben om te in een bosachtige omgeving te rennen, te wroeten en een modderbad te nemen. Koeien die het hele jaar rond buiten blijven en waarbij de familiekudde het uitgangspunt is. Kippen en parelhoenders die buiten in de frisse lucht leven waar ze kunnen scharrelen en een stofbad kunnen nemen. Alles staat in het teken van de natuurlijke behoefte van het dier. Het succesverhaal van het ondernemerschap van Geert was een inspiratie en een bewijs dat het niet alleen anders moet maar dat het ook anders kan.

Voedselbos Ketelbroek

Last maar zeker not least, kwamen we aan het eind van de dag aan in het voedselbos van Wouter van Eck. Het was een prachtige wandeling met diverse smaaksenaties waar Wouter ons kennis liet maken met de verschillende planten en bomen die in onze voedselbehoefte kunnen voorzien. De strategie van Wouter is vooral om de natuur zijn werk te laten doen. In het voedselbos wordt dan ook niet gesnoeid, bemest of gekapt waardoor de arbeidsintensiteit van het onderhouden van het voedselbos laag is. Het gevolg van ‘het de natuur zijn gang laten gaan’, heeft Wouter laten testen door de wetenschap. Hieruit bleek dat de biodiversiteit en de bodem in zes jaar tijd enorm vooruit is gegaan en op bepaalde aspecten zelfs beter is dan het naastliggende natuurgebied.

We hebben hier ook kennisgemaakt met de organisatie Toekomstboeren. Dit zijn jonge, enthousiaste nieuwe en toekomstige boeren die voedsel willen produceren op een ecologische en sociale manier; in samenwerking met de natuur en de lokale omgeving. Fantastisch dat er onder jonge boeren een toenemend besef is dat de weg van industrialisering en schaalvergroting doodlopende is en dat er steeds meer initiatieven zijn van voedselproductie die uitgaan van het dierenwelzijn en de draagkracht van deze planeet.

Al met al was het een geweldig werkbezoek waarin we veel kennis, indrukken en inspiratie hebben gekregen die we kunnen meenemen in de voorbereiding van het parlementaire werk in de Tweede Kamer. We willen iedereen bedanken die dit werkbezoek voor ons heeft mogelijk gemaakt maar in het bijzonder Mariska voor de organisatie van deze dag.

Corinne Cornelisse, Roos Benard en Sandra Beuving

Beleidsmedewerkers Tweede Kamerfractie Partij voor de Dieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *